Effectievere data gedreven aanpak in conversieoptimalisatie

Author profile picture
Adrine Bandari
October 31, 2022
min read

Digital marketing zonder data is als het weer bepalen zonder een weersatelliet en meetinstrumenten. Wat bedoelen wij hiermee? Zonder de juiste gegevens is je kans van slagen in je beslissingen zeer klein. Deze kans van slagen wil je uiteraard zo hoog mogelijk hebben. Met een beetje nattevingerwerk kom je daar niet ver mee. Je kunt namelijk door het opsteken van een bevochtigde vinger het gevoel van de windrichting en windkracht bepalen maar het is geen nauwkeurige meting. Het biedt ook geen lange termijn meting. Met de juiste data en inzichten heb je als organisatie goud in handen. Met die goud in houden kun je een effectievere data gedreven aanpak maken voor de conversieoptimalisatie.

Wat is een conversie?

Een conversie is het behalen van een doel. Dit kan bijvoorbeeld een bestelling, betaling of inschrijving zijn. Deze doelen kunnen verschillen op je website en je online marketing-kanalen. We maken hier een onderscheid in micro- en macroconversies.

  • Een macro conversie draagt direct bij aan verhoging van omzet door bijvoorbeeld een bestelling.
  • Een micro conversie levert niet direct omzet op, maar is wel een kleine stap naar een macro conversie. Denk bijvoorbeeld aan een inschrijving voor de nieuwsbrief of het downloaden van een whitepaper.

Het meetbaar maken van deze conversies biedt veel inzichten in het gedrag van bezoekers. Met deze inzichten kun je aan de slag gaan met het optimaliseren van je website, content of online marketing-kanalen.

Hoe optimaliseer je conversies? In 5 stappen!

Conversieoptimalisatie is het proces waarbij hypothesen worden getest op basis van de elementen van je website. Dit wordt gedaan met als uiteindelijk doel het verhogen van het percentage bezoekers dat de gewenste actie onderneemt. Het optimaliseren van je conversies doe je in 5 stappen:
1. Bepaal je doel
2. Maak een nulmeting
3. Vorm een hypothese
4. Ontwerp je test
5. Analyseer je gegevens

Eigenlijk voegen we daar nog een laatste stap aan toe, namelijk: verbeteren. Dit zou je als een continu draaiende cirkel moeten zien.

Waarom is conversieoptimalisatie belangrijk?

Bedrijven die experiment-gedreven werken groeien harder en zijn toekomstbestendig. Waarom is dit belangrijk? Omdat klantbehoeften en klantgedrag continu veranderen. Op basis van die ontwikkelingen is het essentieel om de volgende zaken in de gaten te houden:

  • Je product of dienst doorontwikkelen;
  • Je online marketingstrategie aanpassen;
  • Je website/social media optimaliseren.

Het voorbeeld die in de introductie is gegeven over het bepalen van het weer is ook een belangrijke factor over waarom conversieoptimalisatie belangrijk is. Zo worden er minder besluiten op basis van onderbuikgevoel genomen, maar meer op basis van feiten.

Tips and tricks: conversieoptimalisatie

Veel gegevens kun je meten met Google Analytics. Maar het is ook verstandig om het daadwerkelijke gedrag van je bezoekers te onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van heatmaps. Hierdoor krijg je in kaart welke elementen op je website de aandacht trekken en welke juist niet. Met deze inzichten kun je conversies optimaliseren op je website. Verder moet je conversieoptimalisatie-experimenten uitvoeren. Deze dienen gemiddeld 4 weken te lopen. In het geval van de website kun je de manier waarop content wordt weergegeven of een belangrijke button veranderen om belangrijke informatie te testen.

Een handige tool om dit snel te testen is Google Optimize. Het biedt A/B-tests, website tests en omleidingstests aan voor de content op je website. Hiermee kun je testen  wat het best werkt voor jouw bezoekers. Daarnaast is het standaard geïntegreerd met Google Analytics, zodat je snel inziet hoe je jouw website kunt verbeteren.

Voordelen conversieoptimalisatie

  • Het optimaliseren van de gebruikservaring van je website zorgt voor meer tevreden online bezoekers.
  • Het helpt je strategische keuzes maken door gerichte acties in te zetten voor je website en social mediakanalen.
  • Je kunt hierdoor resultaten meetbaar verbeteren.
  • Het draagt bij aan een effectievere data gedreven aanpak met hoger rendement.

Wil jij ook een effectieve data gedreven aanpak door conversieoptimalisatie? Neem dan contact met ons op.

Author profile picture
Adrine Bandari
October 31, 2022
Schrijf je in op onze nieuwsbrief