De kracht van klantinzicht: De Klantenpiramide van Curry

Author profile picture
Adrine Bandari
February 22, 2024
1
min read

Wat is de Klantenpiramide van Curry?

De Klantenpiramide van Curry is een krachtig strategie- en marketingmodel dat organisaties helpt hun klantenbestand te segmenteren op basis van de gegenereerde omzet. Dit model is ontwikkeld op basis van het beroemde Pareto-principe, dat stelt dat 20% van de klanten verantwoordelijk is voor maar liefst 80% van de omzet, ook wel bekend als de 20/80-regel. Met behulp van deze piramide krijg je snel inzicht in de verschillende klantsegmenten binnen jouw bedrijf en kun je gerichte acties ondernemen om de groei te stimuleren.

Het Pareto-principe en klantsegmentatie

De kern van de Klantenpiramide van Curry ligt in het Pareto-principe, dat in dezakelijke wereld bijna als een wet geldt. Dit principe onthult de ongelijkheid in klantbijdragen aan de omzet. Door dit te begrijpen, kunnen bedrijven hun klantenbestand opsplitsen in verschillende lagen:

  • Topklanten: Deze vormen de top van de piramide en zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de omzet. Ze verdienen speciale aandacht en zorg.
  • Potentiële groeiers: Hier liggen kansen om klanten hoger op de piramide te brengen. Deze groep heeft het potentieel om meer omzet te genereren met de juiste     benadering.
  • Nicheklanten: Deze klanten hebben een specifieke waarde, maar zullen waarschijnlijk niet in de bovenste lagen van de piramide terechtkomen.
  • Minder rendabele klanten: Hoewel deze klanten enige omzet genereren, is het de moeite waard om te evalueren of ze de moeite waard zijn in termen van resources en tijd.

Klantinzicht als motor voor effectieve marketing

De Klantenpiramide van Curry fungeert als een lens waardoor je je klantenbestand kunt bekijken en begrijpen. Dit inzicht helpt je marketingactiviteiten te optimaliseren. Het stelt je in staat om afgestemde strategieën te ontwikkelen op basis van de unieke behoeften en potentie van elk klantsegment. Hierdoor wordt je marketingbudget effectiever ingezet en behaal je een hogere ROI.

Toepassing in de praktijk: Van inzicht naar actie

Nu je begrijpt hoe de Klantenpiramide van Curry werkt, is het tijd om deze kennis om te zetten in actie. Door gegevensanalyses en klantprofielen te gebruiken, kun je je klantenbestand in de juiste lagen van de piramide plaatsen. Dit stelt je in staat om specifieke doelen en strategieën te definiëren voor elk segment.

Klantgerichte campagnes en groei

Een van de krachtigste aspecten van de Klantenpiramide van Curry is het vermogen om klantgerichte campagnes te ontwikkelen. Richt je op de potentiële groeiers dan kun je werken aan strategieën om ze naar de top van de piramide te verplaatsen. Bied topklanten VIP-behandelingen aan om hun loyaliteit te belonen. Zelfs nicheklanten kunnen met gerichte benaderingen verder opwaarts bewegen.

Conclusie

Bij Exsell geloven we in de kracht van data en inzicht om bedrijven te helpen groeien. De Klantenpiramide van Curry is een uitstekend hulpmiddel om je klantenbestand te analyseren, te begrijpen en strategisch te benaderen.

Wil je meer lezen over andere klantenanalyses lees dan onze blog met de 7 must-have klantenanalyses voor B2B of neem direct contact met ons op.

Benieuwd naar meer?

Stuur ons je e-mailadres en/of telefoonnummer en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Can’t find the answer you’re looking for? Please chat to our friendly team.